16 Mayıs 2008 Cuma

Anne karnındaki haftasına göre bebek resmi-resimleri

Anne karnındaki 2.Haftalık bebek resmi hamilelikte bebek görüntüleri ne kadardır - Döllenme (fertilizasyon): Sperm ve yumurta özgün insan yapısını oluşturmak üzere kadın rahminin uzantısı tüplerde (fallop tüpleri) birleşir. Bu birleşmede insanın fiziksel özelliklerini önceden belirleyen 46 kromozom bir araya gelmiş olur Sağdaki resimde konsepsiyondan sonra sadece 30 saat geçirmiş olan döllenmiş bir yumurta görülmektedir, buradaki görünen büyüklüğüne karşın gerçek büyüklüğü bir toplu iğne başından daha büyük değildir.Halihazırda hızlı bir şekilde bölünmekte olan ve bu evrede "zigot" olarak adlandırılan embriyo fallop tüplerinden aşağı rahime doğru kaymaktadır.
Anne karnındaki 3. Hafta Rahime ulaşmasından sonraki bu safhada "Blastokist" olarak adlandırılan embriyo bağlanacağı uygun bir yüzeye tutunur. Bu tutunma rahim yüzeyinin altına doğru tünel açar gibi yerleşmedir.Yandaki resimde gösterilen "yolk" kesesi hayatın ilk haftaları boyunca kan hücrelerini üretecektir.Bu evrede embriyo ancak 4mm boyundadır, fakat hızla gelişmektedir. Omurga, spinal kolon,sindirim sistemi gelişmekte,böbrekler, karaciğer ve barsaklar şekillenmektedir.
Anne karnındaki 4. Hafta Embriyo annenin adet görmesini engelleyici hormonlar üretir
Anne karnındaki 5. Hafta Embriyo yaklaşık kuru üzüm tanesi boyutlarındadır. 21. gün itibariyle incecik bir zar yapısındaki kalbi çarpmaya başlamıştır Nöral tüp üç parçaya genişleyip kısa zaman içerisinde karmaşık beyin yapısını oluşturacaktır. Bu evrede omurga ve spinal kord vücudun diğer kalan bölümlerinden daha hızla büyür ve bir kuyruk görünümü oluşur.Bu görüntü büyümenin devam etmesiyle yavaş yavaş ortadan kalkar.

Anne karnındaki 6. Haftada bebek resmi bu şekilde görünmekte
Anne karnındaki 7. Hafta Ağız ve dilide içeren yüz özellik leri görünür durumdadır. Gözlerin retina ve lens yapıları oluşmuş, temel kas sistemi gelişmiştir çocuğun haraket pratikleri başlamıştır. Bu evrede çocuk annesininkinden farklı ken grubuna sahip olur. Bu kan hücreleri yolk kesesinden yerine karaciğğer tarafından üretilmektdir
Anne karnındaki 8. Hafta Bu evrede ana karnında ki bebek "fetus" olarak adlandırılmaya başlanır ve yaklaşık olarak 13 mm boyundadır. İncecik narin gövdesi içi sıvı ile dolu "amniyon" kesesi tarafındaan korunmaktadır.Çocuk bu sıvı içerisinde yüzer ve hareket eder. Kollar ve bacaklar uzamış parmaklar görülebilir duruma gelmiştir. Baş parmaklar sonraki birkaç gün zarfında gelişecektir, yine bu dönemde beyin dalgaataları ölçülebilir duruma gelir.
Anne karnındaki 10.Hafta Kalp hemen hemen tam gelişmiş ve yenidoğan bir çocuğunkine oldukça benzemiş durumdadır. Çocuğun kanının oksijenlenmesi plesenta aracılığı ile olduğundan kalbin atriumundaki bir açıklıktan kanın çoğu akciğerlere uğramaksızın pompalanır. 20 küçücük diş öncüsü yapı diş etlerinin içerisinde şekillenmektedir.
Anne karnındaki 12.Hafta Fötüsün ses telleri ağlayabileceği şekilde tamamlanmıştır ve bazen gerçektende (sessizce) ağlar.Beyin tamamen gelişmiştir ve çocuk ağrıyı hissedebilir.Baş parmağını emebilir.Göz kapakları gözü kapatır durumdadır ve optik sinir demetlerini korumak için 7.ayın sonuna kadarda kapalı kalır.

5 yorum:

Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)